Industrial accessoires

De Industrial-trend grijpt terug op de praktische en stevige vormgeving van oude fabrieken en werkplaatsen. Lampen, tafels, meubels, rekken en kasten met een industrial look stralen actie en soberheid uit. Hun strakke vormgeving past goed in meer soorten interieurs dan je zou denken, en het einde van de populariteit van Industrial accessoires lijkt dan ook nog niet in zicht.

Soberheid is stijlvol

In deze stijl geldt: less is more. Er wordt zo min mogelijk metaal, hout of steen gebruikt om een bruikbaar element te vormen. Door die spaarzaamheid hebben industriële accessoires pakkende en iconische vormen: schijnwerperlampen met de vorm van bussen, rekken met rechthoekige metalen frames, tafels met exact voldoende metaal in de poten om ze staande te houden. Door de gebruikte materialen (metaal, leer, hout, beton) en de tinten (wit, grijs of zwart) lijken de voorwerpen gemaakt om eeuwenlang mee te gaan.

Hang naar het verleden

Moderne industriële vormgeving ontleent zijn inspiratie vaak aan de lichtbakken, steunen en werkbanken uit fabrieken van circa 100 jaar geleden. Hoe langer de trend duurt, hoe meer oud uitziende objecten er bijkomen. Bijvoorbeeld LED-lampen die op gigantische gloeilampen lijken, ruwwollen vloerkleden en ‘ouderwetse’ koperen badkuipen. Soms wordt de grens met kitsch overschreden – maar dat deze vormgeving een lange adem heeft, is duidelijk.