Aan de slag als zelfstandig interieurontwerper

Interieurontwerper is een vrij beroep. Om dit beroep te kunnen uitoefenen heb je geen erkende opleiding met bijbehorend diploma nodig. Iedereen mag zich dus interieurontwerper noemen en voor zijn diensten geld vragen. Als je vindt dat je over voldoende kennis en vaardigheden beschikt, hoef je je alleen maar in te schrijven bij de Kamer van Koophandel om aan de slag te gaan.

Als je erg handig bent kun je ook je ontwerpen praktisch verwezenlijken. In dat geval heb je allerlei materialen, gereedschappen en waarschijnlijk een opslagruimte nodig. Daarnaast is het handig als je over een bedrijfswagen met een praktische inrichting beschikt. Bij Worksystem.be vind je geschikte bedrijfswageninrichtingen waarmee je al je spullen veilig en efficiënt vervoert. Worksystem.be kan daarnaast de inrichting volledig aan jouw specifieke eisen aanpassen. Ook kan de inrichting van Worksystem.be altijd uitgebreid en aangepast worden, met bijvoorbeeld laadsledes en een dakuitrusting.

Wat doet een interieurontwerper?

Het ontwerpen van een interieur is een heel proces. Hoewel iedereen zich dus interieurontwerper mag noemen, zul je toch over heel wat vaardigheden moeten beschikken. Welke taken behoren tot de werkzaamheden van een interieurontwerper met kennis van zaken?

  • Een interieurontwerper zal in de eerste plaats in gesprek gaan met zijn opdrachtgever. Hij inventariseert de wensen en voorkeuren van de betreffende klant. Favoriete kleuren en stijlen komen in dit oriënterende gesprek aan bod.
  • Daarna maakt de ontwerper een interieurplan. De wensen van de klant worden vertaald naar een op elkaar afgestemd geheel van indelingen, materialen, kleuren en stijlen. In zijn bedrijfswagen met een inrichting van Worksystem.be heeft hij allerlei stalen die hij aan zijn klanten kan laten zien.
  • Om zijn plan voor de klant visueel te maken kan een interieurontwerper werken met een moodboard. Ook met gedetailleerde ontwerpschetsen maakt hij zijn ideeën duidelijk voor de opdrachtgever.
  • De interieurontwerper stelt offertes op. Hierin worden nauwkeurig de uit te voeren werkzaamheden beschreven met de daarbij behorende tarieven. Als de klant hiermee akkoord gaat worden de werkzaamheden zoals afgesproken uitgevoerd.

Bouwen en stylen

Een interieurontwerper maakt een plan voor de inrichting van een ruimte. Sommige ontwerpers voeren die plannen ook uit: ze slopen een muurtje, schilderen wanden en zorgen voor een sfeervol aangelegd verlichtingsplan. Ze komen voorrijden met een bus vol gereedschappen en materialen. Dankzij de bedrijfswageninrichting van Worksystem.be zijn alle benodigdheden gemakkelijk terug te vinden. Ook bij het interieur passende accessoires als kussens, posters en kaarsen hebben daarin hun vaste plaats.