Grote kamerplanten

Wil je kamerplanten om een groot deel van je kamer te vullen? De planten in dit artikel brengen hun prachtige groen en interessante vormen mee om dat te bereiken. Met deze uit de kluiten gewassen tropische planten geef je je woning leven, een exotische sfeer en een blikvanger ineen.

Strelitzia (Paradijsvogelplant)

Een kamerplant die pas in de laatste tien jaar echt populair is geworden. De bladeren van deze plant zijn zijn aantrekkingskracht. Ze zijn enorm, mooi generfd en hebben een wasachtige laag. Ook de meest Hollandse huiskamer krijgt een tropisch cachet met een Strelitzia in de hoek. Hij heeft bovendien minder water nodig dan andere planten van zijn formaat.

Euphorbia ingens

Sommige vetplanten zijn zo hoog dat ze niet wegvallen in je interieur. De cactusachtige Euphorbia ingens is een goed voorbeeld. Deze plant heeft dikke stengels met ribben en kleine doorns. Zoals alle vetplanten is hij erg makkelijk te verzorgen en kan hij lang zonder water toe. Kijk uit, want alle Euphorbia-soorten zijn giftig.

Areca (goudpalm)

Prachtige bladeren, een flink formaat en makkelijk onderhoud – de goudpalm heeft het allemaal. Ook de saaiste hoeken van je woonkamer worden de moeite waard dankzij dit palmpje, dat na een paar jaar het plafond kan bereiken. De Areca groeit in het wild onder grotere tropische bomen, en heeft in de huiskamer daarom geen direct zonlicht nodig.

Pachira aquatica (Geldboom)

Dit is een moerasplant uit Zuid-Amerika, die redelijk veel water nodig heeft. De stervormige bladrozetten zijn groot en hebben een aantrekkelijke felgroene tint. Pachira wordt vaak aangeboden met ineen gevlochten bladstelen die een soort stammetje vormen, maar als je dat niks vindt, kan je ook voor een plant met een ‘natuurlijke’ vorm kiezen.

Alocasia (Olifantsoor)

Tropischer dan deze bladeren vind je ze niet. De bizarre pijlachtige bladeren van de Alocasia lijken wel van een andere planeet afkomstig. De dikke nerven en diepgroene tint maken van het blad een opvallend element in je woonkamer. De Alocasia zebrina heeft ook nog eens donkere strepen op zijn stelen, waardoor deze olifantsoor een must-have wordt voor elke enthousiaste plantenbezitter!

Heteropanax (Chinese kamerboom)

Een Aziatische plant met ficusachtige bladeren. De belangrijkste trekpleister van deze kamerplant, die zo hoog als een mens wordt, is de dikke stam. De Heteropanax groeit snel en houdt van veel licht en water. Hij doet het leuk in een hoek van de kamer, en als hij echt te groot wordt, kan je hem makkelijk terugsnoeien.

Philodendron xanadu

Het plantengeslacht Philodendron bevat kruipers, klimmers en struikjes. P. xanadu hoort in de laatste groep thuis. Het is moeilijk te zeggen wat er het mooiste is aan dit tropische struikgewas: de grillige stammetjes, de ver uitschietende bladstelen, of het diep ingekorven blad. Met de Philodendron xanadu haal je een echte topper in huis.